Dünyada sadece Van Gölünde yaşayan İnci kefali destansı göç yolculuğu 15 Nisan itibariyle başlıyor.
Endemik türler arasında bulunan ve sadece Van Gölünün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan İnci Kefali bir diğer adı ile Van Balığı her yıl yaşadığı Van Gölünden tatlı su kaynaklarına yumurtlama amacı ile göç ediyor.
Bahar da başlayan bu destansı göç sırasında nesli tükenme tehlikesi altında bulunan inci kefalinin korunması amacı ile her yıl 15 Nisan ile 15 Haziran tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor.
Van Gölü’ne akan akarsu ve derelere yumurtalarını bırakmak için suyun akışının tersine doğru yüzdüğü ve önüne çıkan engeli uçarak aştığı için ’uçan balık’ olarak da adlandırılan inci kefali, üremek için başlattığı mucizevi yolculuk hayran bırakıyor.
Bu zorlu göç yolculuğunu izlemek ve ölümsüzleştirmek için bir çok fotoğrafçı ve vatandaşlar derelerin başında izlemek için yoğun ilgi gösteriyor.
Yumurta bırakmak için tatlı suya çıkan inci kefali balığının avlanması 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında yasak olurken, balık göçünü fırsat bilen martılar ise yoğun bir şekilde Deli Çay’a göç eden balıkları avlıyor.
Van Balığı (İnci kefali) yaşamını sürdürdüğü Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularına karşın üreme dönemi olan Nisan ve Temmuz aylarında üremek için sürüler halinde Van Gölü’ne dökülen akarsulara doğru göç ediyor.
Bu dönemde gölde balıkçılık için kullanılan tekneler ise son seferlerinin ardından, kıyıya çekildi. Tekneler 3 ay boyunca balık avlanmasına çıkmadıkları için yıllık bakım çalışmalarına başladılar.
Van’da her sene balık göçü sırasında, İnci kefalinin neslinin korunmasına dikkat çekmek amacı ile Van Valiliği öncülüğünde Erciş’te bulunan Bend-î Mahî çayı üzerinde her yıl bu dönemde festival düzenleniyor. Festival bölgede yoğun ilgi görüyor.
Ümit Teran- 15 yıllık balıkçı: “Daha önce biz 20 mm ağlarla balık tutuyorduk 20 mm ağla tutuyorduk. Balık küçüktü. Şimdi gitgide bu yasakların üzerinde daha çok durulması gerek tarım, gerek jandarma üzerinde durur, gerek üniversitenin üzerinde durması, bu yasakları biraz daha sıkışlandırması, milleti tutmamak için engel olması, bu balığın mesela 23- 24 milim ben 23 mm kullanıyordum beş sene 23 24 milim ağ almayı düşünüyorum. Balık büyülüyor. Büyüdükçe de daha da fayda giriyoruz daha da şey oluyor. Birde bu balığı yasak zamanında tüketmesek daha iyi olur. nasıl? Ben 10 yıl daha balık yaptım benden sonraki gelen nesillerin çocukları da görsünler. Biz bu yasağa uyalım bizden sonraki nesillerde. çünkü bir balık binlerce balık üretiyor. Ben mesela şuna da karşıyım. Yetkililerden tabi sesimizi duysa. 15 Nisan yasak geliyor ya 15 Nisan değil de bir nisana çeksinler. Şimdi bu balık niye bir Nisan? Belki balık bu balık üremek için iklim değişiyor, hava sıcaklığını yaşıyoruz. Burada iklimler değiştiği için balık çabuk bu sene çok çabuk üreme için yukarıya çıktı. Bu balık yaklaşık bir aydır üremede asma balığı tutuluyor. Asma balığı demek Üreme için dereye güç eden balık hazır hazırlanıp dereye giriyor. Biz bu balığı bir Nisan’dan tutmayalım 15 gün tutmasak hiçbirimize bir şey olmaz ama 15 gün tutmasak bizden sonra binlerce belki nesillerden devam eder gider yani bir nisana çekersek balığı çok iyi olur tutmayalım tüketmeyelim yemesek de bu büyük bir şeydir yani kazançtır.”
İbrahim Görentaş-il Tarım ve Orman Müdürü: “2003 yılı kapsamında Van balığı av yasağı 15 Nisan tarihi itibariyle başlıyor, bununla ilgili çalışmalarımızı biz yıl başından beri devam ettiriyoruz. Valimizin başkanlığında yaptığımız toplantı içerisinde ilimizde alması gereken tedbirleri, kolluk, kuvvetlerinin ve diğer birimlerin yapacakları belirlenerek bunları gerekli talimatlar geçirildi. kapsamda inşallah yarın da teknelerimiz ki, ilimizde 82 tane tekne var. Bunlar da tekne noktalarına ve barınaklara çekilecektir. Bu kapsamda kolluk kuvvetlerimizdeki noktalardaki yapılan çalışmalarda bitirildi. Bunlarla ilgili bakanlığımız tarafından temin edilecek 12 tane araç da kolluk kuvvetlerinin emrine verilerek av yasağı çalışmaları fiilen başlatacaktır. Bu av yasağı çalışmalarında vatandaşların duyarlığı arttırmak amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğümüzde iş içerisinde okullarda Van balığının koruması ile ilgili çalışmaları başlattık. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Bunlar eğitim alacak ve son yıllarda vatandaşlar Van balığını sezon av yasağı döneminde avlanmaması noktasında büyük bir hassasiyet olması bizi de ziyadesiyle mutlu ediyor. Bu Van balığının korunması ve diğer nesillere aktarılması son derece önem arz etmektedir. Mutlaka şu anda barajlarımızdaki su seviyeler geçen yıllara göre biraz daha az seviyelerdedir. Eğer su seviyesi düşerse balıkların tatlı suları göçünde belli noktalara gitmesinde sıkıntılara neden olacaktır. Tabi bu suların azalması balık göçünü de olumsuz etkileyecektir. Vatandaşların hem bizim de bakanlığımızın vermiş olduğu sulama destekleri Ziraat bankasının sıfır faiz destekle basınçlı sulama sistemlerine giderek suyu daha ölçülü kullanmak ve su tasarrufu yaparak bunu bu şekilde engelleyebiliriz. Bu anlamda vatandaşlarımız suyu daha ölçülü kullandıklarında. su herkese yetip daha akışında sorunlar olmayacaktır.