VAN’DA ASIRLIK BAYRAM GELENEĞİ YAŞATILIYOR

Gevaş ilçesine bağlı Elmalı Mahallesinde asırlardan beri süregelen bayramlaşma geleneği, mahalle sakinlerinin katılımıyla devam etti. Asırlardan beri her bayram sabahı bir araya gelen mahalle sakinleri, yenilen kahvaltı ikramının ardından evleri tek tek dolaşarak bayramı kutluyor. Elmalı Mahallesi sakinlerinden Şemsettin İdiz tarafından babasının hayrına her bayram sabahı mahalle sakinlerine dağıtılan kahvaltı ikramı, bu sene yağmura rağmen sürdürüldü. Bayram namazının ardından bir araya gelen mahalle sakinleri Şemsettin İdiz’e ait evde bir araya geldi. Burada kahvaltı yapan mahalle sakinleri daha sonra evleri tek tek dolaşarak bayramı kutladı.

Şehir hayatına geçilmesiyle birlikte yok olmaya yüz tutan bayram gelenekleri teknolojinin ilerlemesiyle sosyal medyaya taşınmasıyla bayram gelenekleri azalmaya başladı

Bu geleneğin yok olmaması için mahalleliler gençlerle birlikte dolaşarak yaşatmaya çalıştıklarını ifade ederek, bayramların özellikle birlik ve beraberlik açısından önemli olduğu, bu geleneğin yeni nesillerin de yaşatması hem kardeşliğin pekiştirmesi huzur ve güvenin artması açısından çok önemli bir gelenek olduğunu söylediler.