URARTU SANATINI İŞLEYEN VAN OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ DEPREMZEDELERE TULUM, BATTANİYE VE YELEK ÜRETİYOR

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından tüm yurtta olduğu gibi Van’da da yaraların sarılması noktasında çalışmalar aralıksız sürüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü 2019 yılında kurulan 24 ilden biri olan Van Olgunlaşma Enstitüsü Urartu ve bölgenin eski geleneksel sanatı ve izlerini gün yüzüne çıkarma çalışmalarını yürükleri atölyelerini depremzedelere battaniye, yelek üretim atölyesine çevirdiler.

İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Van Olgunlaşma Enstitüsü, 44 usta öğretici çalışanlarıyla depremzede vatandaşlar için atölyelerinde tulum, battaniye ve yelek üretimini gerçekleştiriyor.

Van Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Çiğdem Çiftçi: “Van Olgunlaşma Enstitüsü 2019 yılında kuruldu. Urartu Selçuklu mimarisi üzerine çalışmalar yapıyoruz, buralarda nasıl çalışmalar yıldığını bunlarla ilgili araştırmalar yapıyoruz. ama büyük felaket olan 6 Şubat’ta çalışmalarımızı bıraktık. Şimdi depremzedeler için battaniye, yelek yapıyoruz. ustalarımızla birlikte. Şimdiye kadar 300 battaniye ürettik. Battaniyelerimiz kapitonedir, su geçirmez. Yaptıklarımızı büyükşehir belediyesine veya valiliğe teslime diyoruz. Onlar da deprem bölgelerine gönderiyorlar.”