KANDAŞOĞLU’NDAN NACE KODU AÇIKLAMASI

Kanadaşoğlu, yaptığı yazılı açıklamada nace kodları yüzünden birçok birçok iş adamı yanıltıldığını ve mağdıur edildiğini ifade etti.

Van Ticaret ve Sanayi Odası yönetimini bu konuda sorumlu olduğunu belirten Kandaşoğlu, yaşanan krizin yalnızca esnafı değil, mali müşavirleri de tedirgin ettiğini ifade etti. Tüm mali müşavirlerin bu cezaların neden kaynaklandığını iyi bildiğini, fakat konuyla ilgili açıklamalarda bulunmadıklarını belirtti. Yönetimin cevap verme yükümlülüğü olduğunu ve Van'ın sahipsizliğinin suçun ortada olduğu bir ilkede yer almasına sebep olduğunu dile getirdi.

zahir Kandaşoğlu; yargı yoluna da başvurduklarını bu konunun takipçisi oldukları ifadelerine yer vererek şu açıklamalarda bulunud:

 

BASIN VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE

 

Kim kendi çıkarı ve geleceği için gece gündüz demeden kendi çocuklarının rızkı ve geleceği için saf ve temiz bir şekilde çalışan Tüccar ve Esnafı kandırıyorsa, yalan dolan konuşuyorsa, kim olursa olsun, Yanlış yapar ve karşısındayız. versin. Açık ve net bir şekilde, Ticaret Odasını yasal olmayan yollarlarla seçimi kazanayım diye binlerce sahte yetki belgesi verdiniz, buda yetmedi bu sefer tüccarın Uluslararası ticari sicili olan NACE kodlarını değiştirdiniz. Bu açık ve net bir şekilde ortada. Tüccarların eski NACE kodları silinmediği için Maliye Bakanlığınca çift NACE kodları göründüğü için Maliye Bakanlığının denetimine takıldı ve NACE kodları değişen tüccarlara sırayla usulsüzlük cezaları yağmur gibi gelmeye başladı. Bunun başka bir izahatı yok, bakmayın bu memlekete görevi olanlar çıkıp konuşmuyorlar, mali müşavirlerin tümü bu cezaların bu nedenle geldiğini çok iyi bir şekilde biliyorlar. Neden açıklama yapmıyorlar onuda onlardan sorun bakalım kim yalan konuşuyor, kim sahtekarlık yapıyor. Bu İl çok sahipsiz olduğu için ortada net bir şekilde işlenen bir suç var açık ve net ortadadır. Yargıda neden gereğini yerine getirmiyor bilemeyiz.. Seçim zamanında birçok kez basın ve kamuoyuyla canlı yayında net bir şekilde açıkladım, isyan ettim. Tüm yetkili mercilere dilekçe verdim hepsi ortada…

Kandaşoğlu tarafından yağılan yargı başvurusu:

VAN TİCARET VE SANAYİ ODASINA

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİNE

 

BAŞVURUCU : Doğu ….

VEKİLİ            : Av. Sedat ANARAN

KONU              : Van Ticaret ve Sanayi Odası Seçimleri ile ilgili 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında başvuru dilekçemizin arzıdır.

 

22 Ekim 2022 Tarihinde gerçekleşecek olan VAN TSO organ seçimlerinde uhdesinde bulunduğumuz meslek grubu olarak seçim çalışmalarına başlamış bulunmaktayız.

Bilindiği üzere NACE kodu, 19.1.2005 tarihli ve 25705 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış “Odalarda/Ticaret Borsalarında Mesleklerin Gruplandırılması” hakkındaki yönetmeliklerin, 03.06.2012 tarihli ve 29312 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış değişik geçici 3’üncü maddeleri uyarınca, bağlı oda ve borsa üyelerinin faaliyet kodlarının ve buna bağlı olarak meslek gruplarının belirlenmesi görevi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği‘ne (TOBB) verilmiştir.

Birçok üyenin Ekim ayında yapılacak seçimlerde maliye NACE kodu ile oda NACE kodunun farklılık arz ettiği ve hatta bu farklılığın da üye talepleri ile gerçekleşmeden oda tarafından resen gerçekleştirildiği üyeler tarafından dile getirilen vahim itirazlardan biridir. TOBB’un bu kapsamda Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından Ocak 2012’de yayımlanan tebliğ ile Nisan-Haziran 2012 döneminde “Mükellef Bilgileri Bildirimi” toplanması kararı alınmıştır. Bu bildirim formuyla işletmelerin faaliyet kodu (NACE kodu) bazında cirolarına ulaşılmış ve GİB tarafından bildirilen en yüksek ciro elde edilen NACE kodu, üyelerin faaliyet kodu olarak belirlenmiştir. Dolayısı ile bu konuda uyuşmazlığın meydana gelmemesi beklenirken, benzer menfi süreçler tekrar etmektedir.

Türkiye geneli yapılan Ticaret Odası seçimlerinde şirketler tarafından faaliyet kodlarının (NACE) değiştirilerek grup sayılarında azalmaya yol açtıkları oldukça tartışma konusu olmuştur. Hali hazırda seçime iştirak edecek olan şirketlerin faaliyet kodları ile ilgili Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından şeffaf bir tutum sergilenmemektedir. Bu meyanda:

Seçmen listesinde yer alan üyelerin 2018-2022 dönemi içerisinde kaç tanesi NACE kodu değişikliği talebinde bulunmuştur? (KVKK gereği isim listesi değil nicel ifadeler talep edilmektedir) Vergi dairelerinde mevcut NACE kodu ile odada yer alan NACE kodu farklılığı bulunan üye sayısı nedir? Bu üyelere aykırılığa ilişkin uyarı ya da bilgilendirme yapılmış mıdır? Üyelere verilen seçmen listesinde yer alıp ve fakat terkin görmüş üye sayısı nedir? Seçmen listesinde yer alan vergi borcu bulunan dolayısı ile askıda bulunan üye sayısı nedir?

 

Yukarı da detaylı olarak ifade edilen bilgi talebimizin 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereği, seçim takvimi de dikkate alınarak ivedi tarafımız ile paylaşılmasını arz ve talep ederiz.

 

Doğu Şirketler Grubu Vekili

Av. Sedat ANARAN