Van Tanıtım Günleri’nde ne tanıtıldı?

Van Dernekler Federasyonu ile İstanbul Anadolu Van Dernekler Federasyonu tarafından organize edilen Van Kültür Buluşmaları etkinlikleri sona erdi. Yapılan etkinlikler kimi vatandaşlar tarafından beğenilirken, çoğu kişi tarafından da eleştirildi.
Van Tanıtım Günleri’nin 3’üncüsü bu yıl İstanbul Yenikapı Etkinlik alanında gerçekleştirildi. Ancak eksikler ve yetersiz destek nedeniyle Van tanıtılamadı. Geçtiğimiz yıllarda oldukça donanımlı birçok gazetecinin katılım sağladığı etkinlikte, bu yıl gazeteci sayısı oldukça azdı. Van’ın tanıtımına katkı sağlayan gazetecilerin eksikliği de tanıtımın eksik yapılmasına neden oldu. Adı Van’ın tanıtımı olan, ancak Van’ın tanıtımına pek katkı sağlamayan etkinlik birçok kişi tarafından eleştirildi.
Vanlı Gazeteci-Yazar Nayif Yaşar yapılan etkinlikle ilgili görüşlerini köşe yazısına taşıdı. Yaşar, yazısında serzenişte bulundu.
İşte Yaşar’ın Van Tanıtım Günleri’ne dair izlenimleri ve görüşleri…

 

“NİYET İN ICRAAT OUT”
Serin, gümüş renginde bir İstanbul… Günlerden pazar. Bugün tanıtım günlerinin dördüncü ve son günü. Eşim, kızım ve yeğenim Onur’la ‘Van Tanıtım Günleri’nin düzenlendiği Yenikapı Meydanı’ndayız. Sağlık nedenlerimden dolayı ilk üç gün gidemedim. Sosyal medyadan takip ettim. Bol bol fotoğraf paylaşıldığını gördüm. (Protokol hazır olun, yer aldığı fotoğraflar) Kimi ararsan var o fotoğraf karelerinde. DEM Partili belediye eş başkanları. Bir zamanların DEM Parti eş başkanı Pervin Buldan. İYİ Partiden seçilip AK Parti’ye geçen milletvekili Seyithan İzsiz, Ak Partili Milletvekili Burhan Kayatürk. DEM Parti kontenjanından CHP listesinden Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer. İstanbul’daki Vanlı dernek başkanları ve İstanbul belediyelerinin meclis üyeleri. Vs.vs. Yan yana çarşaf çarşaf fotoğraflar paylaşmışlar. Yan yana, omuz omuza. Tam da keledoş kıvamında! Ses sanatçıları, dengbejler sahne alıp Kürtçe, Türkçe ezgiler seslendirmişler. Göründüğü kadarıyla katılım da fena değilmiş. Buraya kadar her şey iyi güzel.

GELELİM MADALYONUN ÖTE YÜZÜNE…
Yenikapı fuar ve etkinlik alanında gördüklerim ve duyduklarım beni ziyadesiyle üzdü. Öncelikle, Van tarihine, kültürüne, örf adetlerine, mutfağına dair hiçbir şeyin olmaması içler acısıydı… Büyükşehir ve ilçe belediyeleri standlarında ki amatör dizayn fazlasıyla düşündürücüydü. Yahu VAN birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, bir çok kavmi bünyesinde barındırmış, krallar, kraliçelerin yaşadığı bir coğrafya. Uluslararası şairlerin, yazarların, bilgelerin (Feqiyé Teyran, Yaşar Kemal, Ruhi Su ) vs. vs. yasadığı bir şehir. Aşiret kültürü merkezi. Zengin mutfağı, folklorik zenginliği ile adeta devasa bir müze. Lakin böylesi hayatı bir etkinlikte bu değerlere dair zerre kadar bir emare yoktu.Muradiye Şelalesi, Hoşap Kalesi, Van Kalesi, Van yaylalarına dair herhangi bir obje ya da görsel yoktu.Van’a dair endemik bitkiler yoktu. (mendé, siyabo, çiriş, çatre vs.) yoktu. Van esnafı ve esnaf standı yoktu. En kral defilelere taş çıkartacak géras-fistan seremonisi yoktu. Van’da doğup, ulusal medyada günlerce yer alan Baco’ya Hesen’é Şahin yoktu. Yok… yok… yok…
Ama koltukta oturan şahsiyetlerin bolca fotoğrafları vardı.
Kürsüde dakikalar boyu süren ve insanları sıkan muktedirlerin konuşmaları vardı.
Başka ne vardı biliyor musunuz? Protokol hazır olda kulislerde dolaşan dedikodular vardı. Her neyse lafı fazla uzattım bağışlayın. Ama bir Vanlı olarak ziyadesiyle üzüldüm. Van bunu hak etmiyor.
Umarım gelecek etkinliklerde daha profesyonel, daha donanımlı bir sekilde görücüye çıkarız.

KAYNAK: HABER GÜRPINAR