ERKEN GELEN SOĞUK HAVA SEBZE ÜRETİCİLERİNİ VURDU
ERKEN GELEN SOĞUK HAVA SEBZE ÜRETİCİLERİNİ VURDU
Bu yıl erken gelen soğuk hava ve kar yağışı Vanlı sebze üreticilerin ürünlerinin tarlada bozulmasına neden oldu, ve üreticileri binlerce lira zarara uğrattı.
Van’da geçtiğimiz hafta özellikle Doğu Anadolu bölgesini etkisi altına alan yağış ve soğuk hava dalgası yer yer kar yağışına neden oldu. Havaların aniden soğuması en çok sebze üreticilerini zarara uğrattı.
Mahsullerini her yıl Kasım ayına kadar toplayan sebze üreticileri Ekim ayında kar ve soğuk hava gelmesiyle sebzelerin soğuktan bozulmasına neden oldu.
Van’ın Gevaş İlçesinde ikamet eden bin 300 dönüm üzerinde sebze üretimi yapan 13 yıllık üretici Necmettin Yavuz, ani soğuk havadan dolayı sebzelerinin bozulduğunu ve büyük zarar uğradığını belirtti.
Yavuz, en büyük sıkıntılarının işçi bulunmaması ve yetkililerin ilgisizliği olduğunu dile getirdi. Çalışacak insan bulamadığını günlük 700 TL+yemek+servis verdiği halde çalışacak insan bulamadığını belirten Yavuz, yetkililerin bir gölet için yıllardır beklediklerini ancak yapılmadığını ifade etti. Yavuz 13 yıldır burada üretim yaptıklarını daha bir kere oldun bir milletvekilinin kendisini ziyaret etmediği ve en azından ‘ne yapıyorsun’ dahi sormamalarına yakınan Yavuz bu yıl da erken gelen soğuk havayla mahsullerinin bozulmasına isyan etti.
Necmettin Yavuz, sadece Van’a sebze dağıtmadığını diğer çevre illere hatta Mersin’ kadar gönderdiğini ilk defa 5 çeşit kavun burada ürettiğini ancak tarla sahibinin her yıl yüzde 200-300 zam yapması ve işçi sorunu ve yetkililerin ilgisizliğinden dolayı çok severek yaptığı çiftçiliği, sebze üreticiliğini gelecek yıl bu şekilde olursa bırakacağını ifade etti.
Yavuz: “İki gece önce sabaha karşı bir don oldu ve her taraf beyazladı. Yaklaşık 400 tona yakın domates, biber ve patlıcana soğuk vurdu. Biz çiftçiler çok mağdur durumdayız. Sadece ben değil Gürpınar’daki arkadaşların da zararı çok” dedi.
Yaşanan sıkıntının büyük nedenlerinden birinin de işçi bulamamaları olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Sınırdan gelip Konya, Adana ve Mersin’de çalışan Afganlar var ama burada çalışmalarına izin verilmiyor. Burada eğer 10 işçimiz olsaydı ve ben domatesi toplayabilseydim benim bu kadar zararım olmazdı. Bir Afgan çalıştırdığımız zaman bize ceza kesiyorlar. Biz gelsin hırsızlık yapsın demiyoruz. Gelsinler, tarlada çalışsın, çobanlık yapsın. Çünkü biz üretici olarak işçi bulamıyoruz. İşçi bulsak bu kadar sıkıntı yaşamayız. Bu memlekette iş var ama çalışan yok. Günlük 70 kişi çalıştıran biriyim. 7 ay benim yanımda iş var ama kimse gelip çalışmıyor. Eğer devlet büyüklerimiz bu sektöre el atmasa tarım bitecek. Tarım bittiği zaman bir ülkenin bitişidir. Bugün ben bu memlekette üreticilik yapmasam, Van halkı yazın ortasında bile domatesi 50’ TL’den, biberi 70 TL’den alacak. Bu bölgede geçen gün don vurdu marketlerde domates, biber, patlıcan fiyat buldu. Ben burada biberi 25 e verirken marketlerde biber 70 TL oldu. Bu nedenle tarımı ayakta tutmamız lazım. Bir ülkede tarım ve hayvancılık olmasa o memleket bitmiştir” ifadelerini kullandı.
Gevaş’ta daha önce 12 üretici varken şuan da sadece kendisinin kaldığını belirten Yavuz, “Burada eskiden 12 üretici varken sadece ben kalmışım. Elimde bin 300 dönümlük arazi var ama iki gün önce don vurdu ve beni bitirdi. Benimde ayakta duracak halim kalmadı. Şuan mazotçuya, işçiye, esnafa borçluyum. Hangisini ödeyeceğim. Devlet büyükleri üreticiye, çiftçiye el atsınlar. Allah rızası için onlara bir baksınlar” şeklinde konuştu.
Van HABERİ
Fotoğraf albümüne giderek fotoğraf(lara) yorum yazabilir yada fotoğraf(ları) sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.